Avrupa’da amalgam dolguyu yasaklıyor! Amalgam dolgu nedir ve ne gibi zararları var?

Avrupa Birliği (AB), halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen ve cıva içeren amalgam dolguların kullanımını 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olmak üzere yasakladı. Vatandaşlar merakla Amalgam dolgu neden yasaklandığı konusunda arama motorunda araştırma yapıyor.

Avrupa Parlamentosu (AP), civa kullanımını azaltacak yeni kurallar konusunda üye ülkelerle gerçekleştirilen müzakerelerde anlaşma sağlandığını açıkladı. Halkı ve çevreyi korumak için hazırlanan yeni kurallara göre, AB ülkelerinde 1 Ocak 2025’ten itibaren amalgam dolgu yasaklanacak. AB’nin amalgam dolgu ihracatı da 1 Ocak 2025’te yasaklanacak. Amalgam dolgunun üretimi ve ithalatı ise 1 Temmuz 2026’dan itibaren yasak olacak.  AB’nin mevcut kuralları kapsamında 15 yaşın altındakilerin, hamile ve emziren kadınların diş tedavisinde amalgam dolgu kullanımı yasaktı.

AB’de amalgam dolgu nedeniyle yılda yaklaşık 40 ton cıva kullanılıyor.

Yeni kurallar bu aşamadan sonra AP ve üye ülkeler tarafından onaylanmasının ardından AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

amalgam dolgu

AMALGAM DOLGU NEDİR?

Amalgam dolgu, diş hekimliğinde özellikle çürük tedavileri ve dişlerde oluşan küçük çatlakların onarımı için tercih edilen ve kullanılan bir dolgu türüdür. Genellikle gümüş, kalay, bakır, çinko ve cıva gibi metallerin karışımından oluşur. Amalgam dolgu, çürümüş bölgeleri temizlendikten sonra dişe yerleştirilir ve sertleşerek dişin eski fonksiyonunu geri kazanmasına yardımcı olur.

AMALGAM DOLGU NEDİR?

AMALGAM DOLGUNUN ZARARLARI NELER?

Uzun süre boyunca sıkça tercih edilse de son zamanlarda ortaya çıkan zararları nedeniyle artık çok fazla tercih edilmeyen bir dolgu türüdür. Bu dolgunun içeriği büyük ölçüde cıva elementinden oluşmaktadır. Gümüş, bakır ve kalay gibi maddelerle bir araya getirilen amalgam dolgu, cıvanın diğer metalleri bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi oluşturmasına yardımcı olur. Amalgam dolgunun dezavantajları şunlar olabilir:

  • Estetik açıdan gümüş rengi görünüm,
  • Isı ve soğuğa hassasiyet,
  • Cıva içeriği endişeleri,
  • Alerjik reaksiyonlar,
  • Çatlama riski.

Amalgam dolgu seçimi yapılırken bu dezavantajlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Diş hekiminiz, ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre en uygun dolgu türünü belirlemek için size rehberlik edecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir