Balkan mantısı ya da Kandilli mantısı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta Balkan mantısı tarifi

Gündüz kuşağının sevilen programı Gelinim Mutfakta’da bugün Balkan mantısı ya da diğer adıyla Kandilli mantısı yapılıyor. Peki, Balkan mantısı nasıl yapılır? İşte, en güzel Gelinim Mutfakta Balkan mantısı / Kandilli mantısı tarifi…

96 Ocak Pazartesi günü yayına giren “Gelinim Mutfakta” yeni bölümüyle heyecan dolu anlara imza atarken birbirinden lezzetli yemek tarifleriyle de gündeme geliyor. Bu haftanın yıldız parçası olan “Balkan mantısı” ya da diğer adıyla “Kandilli mantısı” ise hızlı bir şekilde aratılmaya başlandı. Diğer adıyla da sıkça bilinen Balkan mantısı görünüşü ve lezzetiyle de merak edildi. İşte Gelinim Mutfakta yarışmasında günün hayran bırakan lezzeti “Balkan mantısı” nasıl yapılır sizler için derledik.

Gelinim Mutfakta Balkan mantısı

BALKAN MANTISI / KANDİLLİ MANTISI İÇİN MALZEMELER

HAMURU İÇİN:

  • 4 su bardağı un

  • 1 adet yumurta

  • 1 çay bardağı su

  • 1 çay kaşığı tuz

İÇ HARCI İÇİN:

  • 3 yemek kaşığı tereyağı

  • 2 adet kuru soğan

  • 1 tutam tuz

  • 2 su bardağı osmancık pirinç

  • 1 yemek kaşığı kuru nane

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 1,5 su bardağı tavuk suyu

ÜZERİ İÇİN:

  • 100 gram tereyağı

  • 3 adet kuru soğan

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 4 su bardağı tavuk suyu

  • 1/2 adet tavuk (haşlanmış, didiklenmiş)

Gelinim Mutfakta Balkan mantısı

BALKAN MANTISI / KANDİLLİ MANTISI YAPILIŞI

Hamur için unu yumurtayla birlikte yoğurmaya başlayın, suyu azar azar ekleyin ve hamur toparlanınca tuzu da ekleyip pürüzsüz olana kadar yoğurma işlemine devam edin. Hamur hazır olunca üzerini örtün ve buzdolabında en az yarım saat dinlendirin.

İç harç için pirinci güzelce yıkayın ve süzülmeye bırakın.

Soğanları yemeklik doğrayın (küçük ve küp küp). Geniş bir tava ya da tencerede tereyağı ile soğanları tuzla birlikte yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Bu aşamada soğanların renk almamasına dikkat edin.

Pirinci de karışıma ekleyin. Pirinçler ısınınca kuru nane, karabiber ve tavuk suyunu ekleyip ateşin altını kısıp pişirmeye devam edin. Harç suyu çekince ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Harç soğuduktan sonra hamuru hafifçe unlayıp merdane ile ince şekilde açın ve hamuru 5×5 santimetrelik karelere kesin.

Her karenin ortasına bir tatlı kaşığı harçtan koyun ve önce karşılıklı kenarları ortaya toplayıp bir bohça şekli verin, ardından dışta kalan köşeleri tepeye alıp hamura son formunu kazandırın. Bu işlemi tüm mantılar için yapın. Bu aşamada mantıların kurumaması için üstlerine bir bez örtün.

Tereyağını eritin fazla köpüğünü alın. Geniş bir tepsiyi yağlayın, mantıları içine dizin mantıların da üzerine tereyağı gezdirin, kalan tereyağını sos için ayırın.

Fırını 180 derecede fanlı olarak ısıtın ve mantıları kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.

Mantılar fırındayken sos için geniş bir tavaya kalan tereyağını koyun, piyaz doğranmış soğanları da tuzla birlikte ekleyin ve yumuşayana kadar soteleyin. Yumuşayan soğanlara tavuk suyunu ekleyin ve birlikte yaklaşık 5 dakika kaynatın.

Kızaran mantıların üzerine ve aralarına sosun içindeki soğanları serpin, tavuk suyunu mantıların alt boğumlarının seviyesine gelecek kadar dökün, haşlanmış tavuk parçalarını da serpin ve tepsiyi tekrar fırına alın.

Fırını 160 dereceye indirin ve mantılar tavuk suyunu çekene kadar yaklaşık 30 dakika daha pişirin.

Leziz Balkan mantısını sıcak sıcak servis edin,

Afiyet olsun…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir