Bebekler Hangi Vitaminlere İhtiyaç Duyar?
İçindekiler
Bebeklerde beslenme hayati derecede önemlidir. Peki, vitamin takviyeleri her bebek için gerekli mi? Bebekler hangi vitaminlere ihtiyaç duyar?
Çocuğunuza en kaliteli beslenmeyi sağlamak her ebeveyn için önemlidir. İster yeni doğmuş bir bebeğiniz olsun, emziriyor olun, mama kullanıyor olun, ister katı gıda yemeye başlayan bir çocuğunuz olsun, bebekler için vitaminler hakkında ihtiyacınız olan bilgileri burada bulabilirsiniz.
Bebekler hangi vitaminlere ihtiyaç duyar?
Çoğu durumda çocuklar ihtiyaç duydukları tüm vitamin ve mineralleri tükettikleri çeşitli gıdalardan alırlar. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı herhangi bir vitamin eksikliğini telafi etmek için takviyeye ihtiyaç duyan bebekler de vardır. Herhangi bir vitamini bebeğinize vermeden önce uzman bir doktorla görüşmeniz en sağlıklısı olacaktır.
İşte, ‘Bebekler hangi vitamini kullanmalı?’ sorusunun en temel yanıtları:
D Vitamini: Temel bir bebek vitamini
Kemik gelişimi için en gerekli takviye besindir ve ileri yaşlarda kanser riskini önler.
Kalsiyum
D vitamini takviyesinin ayrılmaz parçası kalsiyumdur. 6 aydan küçük bebeklerin günde 200 mg kalsiyuma ihtiyacı vardır. 6-11 aylık bebeklerin günde yaklaşık 260 mg kalsiyuma ihtiyacı vardır.
Demir
Bebekler yaklaşık 4 ila 6 ay yetecek kadar demirle doğarken, doktorlar tam zamanında emzirilen bebeklerin 4 ay civarında demir takviyesi almasını önermektedir. Prematüre veya düşük doğum ağırlıklı bebekler ihtiyaç duydukları miktarda demiri alamayabilir, bu nedenle doktorunuz daha uzun süreli demir takviyesi önerebilir. Demiri fasulye, yağsız et, ıspanak, yumurta, kuru meyveler, tahıllar, makarna veya krakerler gibi bazı atıştırmalıklar da demirle zenginleştirilmiştir.
B12 Vitamini
B12 anemiyi önler ve küçük çocuklarda nörolojik fonksiyonu iyileştirebilir. Et, balık, yumurta ve süt ürünlerinde B12 vitamini bulunur.
C Vitamini
C vitamini, demir emilimini arttırmak ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak için önemlidir. Aynı zamanda bir antioksidandır, yani hücre hasarını önlemeye yardımcı olur.
A Vitamini
Bebeğiniz yaklaşık 5 aylık olduğunda doğum ağırlığının iki katına çıkmış olacaktır. A vitamini bu hızlı büyümeyi destekler ve enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olur. Ayrıca cildin, saçın, görmenin ve bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Anne sütü de iyi bir A vitamini kaynağıdır, ancak bebeklerin yeterince ememediği ve ek takviyeye ihtiyaç duyduğu durumlar vardır.