Çocukları sosyal medyanın tehlikelerinden korumanın yolları! Sosyal medya kullanma yaşı…

Günümüzde özellikle çocuklar ve gençler tarafından oldukça fazla kullanılan sosyal medya platformlarını kullanma yaşı gün geçtikçe düşüyor. Telefon, tablet gibi elektronik cihazlarla uzun süreler boyunca vakit geçiren çocuklar da artık sosyal medya platformlarında boy gösteriyor? Peki sosyal medya kullanma yaşı kaç olmalı? Çocukları sosyal medyanın tehlikelerinden korumanın yolları neler?

Gün geçtikçe daha da büyük bir artış gösteren sosyal medya kullanımı özellikle günümüzde küçük çocuklara kadar ulaşmış durumda. Sosyal medya platformlarını kullanma yaşı her ne kadar belirlenmiş olsa da yeteneklerini sergilemek, içerik üretmek, dans etmek, şarkı söylemek veya oynadığı bilgisayar oyununu anlatmak gibi amaçlarla sosyal mecralarda yer almak isteyen çocuklar bir şekilde buralara erişim sağlayabiliyor. Teknolojinin adeta içine doğan yeni nesilde bu isteklerin dışında fenomen olma hayali kuran çocukların da bir hayli fazla olduğunu söylemek mümkün. Bu sebeple özellikle günümüzde çocukları sosyal medya platformları kullanımından uzaklaştırmak bir hayli zor gözüküyor.

Çocuklar ve sosyal medya

ÇOCUKLARI SOSYAL MEDYANIN TEHLİKELERİNDEN KORUMANIN YOLLARI

Çocuklar için her ne kadar masumane gözüken şeyler olsa da sosyal medya platformları özellikle de çocuklar tarafından doğru kullanılmadığı takdirde oldukça büyük sorunlara yol açabiliyor. Yetişkinlerin dahi birçok olumsuzlukla karşılaşabilecekleri sosyal medya platformlarından çocukları korumak oldukça önemli. Peki bunun için ne yapılmalı?

İşte çocukları sosyal medyanın tehlikelerinden korumanın yolları…

Çocukları sosyal medyanın tehlikelerinden korumanın yolları

  • Çocuklarınızın fotoğraflarını paylaşırken dikkatli olun:

    Her ne kadar masumane bir olay gibi gözükse de sosyal medyada özellikle çocuklarla ilgili çok fazla detay paylaşmak oldukça tehlikeli bir durum olarak karşımıza çıkabiliyor. Çocuğunuzun kişisel güvenliğini sağlayabilmek için çocuğunuzun oyun oynadığı park ve okulu gibi aile hayatınızın tüm detaylarını sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşmayın.
     

  • Çocuğun vücut mahremiyetini ihlal etmeyin:

    Sosyal medya üzerinden özellikle sahte profillerle çocuk avına çıkan pedofillere karşı çocuğunuzu korumak adına çocuğunuzun fotoğraflarını paylaşırken vücut mahremiyetini ihmal edecek görüntülere karşı dikkatli olun. Her ihtimale karşı yakın arkadaşlarınızın ekli olduğu bir hesapta dahi çocuğunuzun mahrem görüntülerini kesinlikle paylaşmayın.

     

  • Çocuğunuzun hangi okulda okuduğunu paylaşmayın:

    Çocuğunuzun okulda kazandığı başarılar sizi her ne kadar onore etse de bu paylaşımları yaparken çocuğunuzun okuduğu okulun ismini gösteren paylaşımlar yapmaktan kaçının.

     

  • Çocuğunuzun arkadaşı olun:

    Çocuğunuzla aranızda kuracağınız güçlü bir iletişim aslında onu korumanın en etkili yollarından biridir. Gün içerisinde neler yaptığı sormak, kimlerle arkadaşlık yaptığını öğrenmek yaşamına dair önemli detayları bilmek olayları önceden bilip daha erken müdahale etmenize yardımcı olacaktır.
     

  • ​Evinizden konum paylaşmayın:

    Hem kendi güvenliğiniz hem de çocuğunuzun güvenliği için evinizden paylaşım yapmamaya önem gösterin. Konumunuzu belli edecek paylaşımlar yapmaktan geri durun.

ÇOCUKLARIN SOSYAL MEDYA KULLANIM YAŞI KAÇ OLMALI?

Sosyal medya kullanma yaşı

Teknolojinin içinde doğan bir nesilden bahsediyorsak, özellikle günümüzdeki çocukların sosyal medya platformlarına sıklıkla maruz kalması yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu sosyal medya platformunun ve uzmanların görüşüne göre sosyal medya kullanmak için yaş sınırının 13 yaş olduğu ve 13 yaşından sonra sosyal medya platformu açmanın normal kabul edildiği söyleniyor. Uzmanlar bazı durumlarda denetlenebilir şekilde olması kaydıyla hesap açma yaşının çocuğun gelişim durumuna göre değişebileceğinin de altını çiziyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir