Cumhurbaşkanlığı Orkestra Şefi Rengim Gökmen: “Devlete çok şey borçluyuz!”

Cumhurbaşkanlığı Orkestra Şefi Rengim Gökmen, TRT 2 ekranlarında Hülya Koçyiğit’in sunumuyla yayınlanan Film Gibi Hayatlar programına konuk oldu. Koçyiğit’in sorularına samimiyetle cevap veren Gökmen, yurt dışında eğitim aldıktan sonra Türkiye’ye neden döndüğünü açıkladı.

1955 yılında Ankara’da dünyaya gelen Rengim Gökmen, bir tiyatrocu baba ile opera sanatçısı annenin evladı olarak küçük yaşlardan beri müzikle ve sanatla iç içe büyüdü. Ankara Devlet Konservatuarı’ndaki eğitimini tamamladıktan sonra 1975 yılında devlet bursu ile İtalya’ya gönderildi. Keman ve yaylı çalgılar tekniği üzerine çalışmalarını burada tamamladıktan sonra Türkiye’ye geri döndü. 1980’den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda şef olarak görev yapan Gökmen, TRT 2’de yayınlanan Film Gibi Hayatlar isimli programa konuk olarak katıldı ve Hülya Koçyiğit’e neden Türkiye’ye dönmek istediğini açıkladı.

Rengim Gökmen

“DEVLETE ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ”

Usta sanatçı, müzikle ve sanatla doldurduğu hayatına dair samimi açıklamalarda bulunduğu programda yurt dışında eğitim alıp orada başarılar elde ettikten sonra neden Türkiye’ye döndüğünü şu sözlerle ifade etti: “Devlete çok şey borçluyuz. İyi bir bursla beni 5 sene yurtdışında okuttu. Türkiye’ye gelme kararımın iki nedeni vardı. Birincisi Türkiye’de ihtiyaç vardı, ikincisi ise benim bu ülkeye olan borcumu ödemem lazımdı”.

Rengim Gökmen

Sanatını ata toprağında icra eden usta sanatçı, bu sayede devlete borcunu ödediğini söyledi. Sanatın özgün bir şekilde gelişmesi için de devlet desteğini önemseyen Gökmen, “Türkiye’de reklam ve sponsorluk karıştırılıyor. Müzik alanına verilen sponsorluk desteklerinde son yıllarda önemli girişimler var. Gerçek sanat, devlet eliyle özgür ve özel bir ortamda yeşermeli. Devletin desteği çok önemli. Sanat para kazandıran bir şey değildir. Sanat para kazandırıyorsa şüphe ile yaklaşmak lazım. Festivallerin turistik bir değeri var. Bu açıdan Aspendos, Likya, Efes, akustik olarak çok önemli” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir