Demir Eksikliği Anemisi ve Kanser Arasındaki İlişki Nedir?
Demir eksikliği anemisi kanser yapar mı?
İçindekiler
Demir eksikliği anemisi kanser yapar mı? Kansızlık olarak bilinen demir eksikliğine bağlı aneminin kanser hastalığı ile ilişkisi nedir?
Demir eksikliği anemisi, vücudun demir eksikliği nedeniyle kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijen taşıyan bir madde olan hemoglobini yeterince üretemediği bir durumdur. Demir eksikliği anemisi olan kişilerin pankreas, böbrek, karaciğer ve mesane kanserine yakalanma riski, olmayanlara göre önemli ölçüde daha yüksektir.
Demir eksikliği anemisi kanser yapar mı?
Ne yazık ki, araştırmalar bu sonuca varmıştır. Demir eksikliği sonucu anemi hastalığına yakalanan kişilerin kansere yakalanma oranı daha yüksektir. Belirtiler ise kanser hastalarında çok daha şiddetlidir.
Demir eksikliği anemisinin nedenleri arasında;
- Kan kaybı, kansızlık
- Beslenme yetersizliği
- Organlarda ciddi sorunlar
- Talasemi yer almaktadır.
Kemoterapi ve demir eksikliği
Kanserli kişilerde demir eksikliğine neden olan bir diğer faktör kemoterapidir. Kanser tedavisi olarak alınan kemoterapi kürleri kişide demir eksikliğine bağlı anemiye yol açabilir. Araştırmacılar, kemoterapinin iştah azalması ve yetersiz beslenme, kan kaybıyla sonuçlanan gastrointestinal mukozal hasar veya sitokin olarak bilinen kimyasalların salınması nedeniyle demir eksikliğine neden olabileceğini belirtmektedir.
Anemi ve kanser hastalıkları aynı anda yaşandığında ne yapılmalı?
Sebebi ne olursa olsun demir eksikliği anemisi kanserin tedavisini zorlaştırabilir. Eğer bir hastada kanser teşhisi konmadan önce uzun süredir devam eden demir eksikliği anemisi varsa, bu durum onları zayıflatabilir veya kondisyonunu bozabilir, bu da onların kemoterapiyi veya diğer tedaviyi tolere etmelerini zorlaştırabilir.
Tedavi yöntemleri
Demir eksikliğinizi doğrudan tedavi etmek için doktorunuz oral demir takviyeleri veya demir takviyesi reçete edebilir. Özellikle şiddetli veya ani aneminiz varsa, size kırmızı kan hücresi nakli de yapılabilir. Transfüzyon hemoglobin seviyenizi hızlı bir şekilde yükselttiğinden, hayati organlarınıza yeterli oksijenin ulaşmasını sağlamanın önemli bir yolu olabilir.
Uzun vadede et ve balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler, fasulye ve diğer baklagiller ile zenginleştirilmiş ekmek, tahıl ve makarna gibi gıdaları içeren, demir açısından zengin, sağlıklı bir diyetin takip edilmesi de önemlidir.