En kolay nokul nasıl yapılır? Nokul nedir ve nerenin? Gelinim Mutfakta Karadeniz nokulu tarifi
6 Şubat 2024 tarihli Gelinim Mutfakta yarışmasında bugün karadeniz nokulu yapıldı. Samsun ve Sinop illerinin ortak lezzeti olan bayramların ve özel günlerin en lezzeti çay saati tarifini sizler için araştırdık. İşte sizlere yöresel lezzetlerimizden nokulun tarifi…
İsmi zaman zaman lokumla karıştırılsa da ‘Nokul’ kendine has özel bir hamur işidir.Nokul mayalı hamurla yapılan bir çeşit poğaçaya nokul deniliyor. Rulo şeklinde yapılması en ayırt edici özelliğidir. Haşhaşlı, tahinli fındıklı, sakızlı türleri de yapılan nokul, lezzeti tüm Türkiye’yi etkisi altına almış durumda. Aralarında ufak tefek farklılıklar olsa da bütün yörelerin nokulu aşağı yukarı aynı şekilde yapılıyor. Bir kere yiyenin bir daha asla vazgeçemediği nokulun en güzel tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Üzüm ya da ceviz yerine haşhaşla da enfes bir nokul yapabilirsiniz. Hatta hamurunu yoğururken içine şeker yerine tuz koyduğunuz takdirde, peynirli ya da kıymalı bir iç eşliğinde tuzlu nokul da yapabilirsiniz. Nokulun hamurunun güzelce kabarması ve kolayca açılması için ılık bir ortamda iyice mayalanana kadar bekletmek gerekiyor.
- Samsun’un tescilli lezzeti “nokul”, uzun süre tok tutan ve enerji veren özelliği dolayısıyla ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Coğrafi işaretli ürünlerden biri olan nokul, kentte yüz yıllardır damakları tatlandırıyor.
- Bayramların vazgeçilmez tatlılarından nokul, uzun süre tok tutma özelliği dolayısıyla ramazanda iftar ve sahur sofralarında da kendine yer buluyor. Kentte dördüncü kuşak olarak tatlıcılığı devam ettiren Neşet Faris Yüksel, AA muhabirine, mesleği babası Çetin Yüksel’den 7 yaşında öğrendiğini söyledi.
Nokulun Bafra yöresinin geleneksel lezzetleri arasında bulunduğuna işaret eden Yüksel, bol ceviz ve kuru üzümle yapılan nokula şeker katılmadığını, şerbetsiz bir tatlı olarak satıldığını belirtti. Yüksel, Osmanlı zamanında Bafra’dan Samsun’daki fabrikaya kağnılarla tütün taşıyanların, uzun süre bozulmadan tüketilebildiği için yiyecek ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan nokulun bugüne kadar geldiğini vurguladı.
NOKUL TARİFİ:
MALZEMELER
4,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı ılık su
2,5 kahve fincanı ayçiçek yağı
1 su bardağı yoğurt
1 tutam tuz
İç harcı için;
1 kahve fincanı tahin
1 tatlı kaşığı gül suyu
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1/2 tatlı kaşığı toz karanfil
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
1/2 su bardağı kuru üzüm
2 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı susam
YAPILIŞI
İlk önce işe unu elemekle başlayın.
Unu bir kabın içine koyun ve unun ortasını açın. Unun ortasına maya, 2 yemek kaşığı ılık su ve şekeri ekleyin. Bu karışımın üzerini unla kapatın.
Karışımın üzerini bir poşetle kapatarak bu şekilde 10 dakika bekleyin.
Bu sürenin ardından ayçiçek yağından 3 yemek kaşığı alın ve geri kalan yağı unlu karışımın içine dökün.
Yoğurt ve ılık suyu ilave edin ve iyice yoğurun. Yoğurma işlemi bitince hamuru mayalanması için ılık bir ortamda 40 dakika bekletin.
Hamur mayalanırken ayırdığınız yağı, gül suyunu ve tahini bir kabın içinde çırpın.
Başka bir kasede tarçın ve karanfili karıştırırken bir başka kasenin içinde de ceviz, kuru üzüm ve toz şekeri karıştırmaya devam edin.
Hamuru iki parçaya bölün ve merdane yardımıyla açın.
Açılan hamurların üzerine ilk önce tahinli karışımı, daha sonra tarçın-karanfil karışımını son olarak da cevizli karışımı ilave edin.
Bu işlemin ardından hamurları rulo şekilde sarın ve belirli aralıklarla kesin.
Nokulların üzerine yumurta sarılarını sürün. Daha sonra üstlerine susam ekleyin.
Son olarak nokulları 200 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin.
Afiyet olsun…