Hamilelikte bulantıdan kurtulmanın yolu GDF15 hormonu nedir, ne işe yarar?
Anne adaylarının hamilelik sürecinde en çok karşılaştıkları problemlerin başında bulantı şikayeti yer almaktadır. Tıpta hyperemesis gravidarum adıyla bilinen bulantı durumu gebelik dönemindeki her 10 kadından 7’sinde görülebilen bir problemdir. Bu problemle baş etmenin artık bir yöntemi var. İşte hamilelikte bulantı probleminden kurtulmanın yolu…
Yapılan araştırmalara göre hamile kadınların ilk üç ayında hastaneye yatma sebepleri arasında yer alan bulantı durumu yaşam kalitesini oldukça olumsuz yönde etkiliyor. Kadınların %1-3’ünün hamilelik döneminde bulantı ve kusma probleminden dolayı kilo kaybetmelerinden veya susuz kalmalarından şikayetçi olduğu biliniyor. Bulantıların fazla olması oluşturduğu psikolojik nedenlerden dolayı tekrar hamile kalmaya isteksiz yaklaşılmasına sebep oluyor. Yapılan çalışmalar, hamilelik döneminde bol miktarda üretilen bir hormon olan GDF15‘e karşı duyarlılığı bulunan gebe kadınların, bu süreçte daha fazla bulantı yaşadıklarını ortaya koyuyor. Yani kadınların hamile kalmadan önce daha yüksek miktarda GDF15 seviyelerine yatkınlıklarının bulunması hamilelik döneminde bulantı riskini azaltıyor.
CAMBRIDGE Üniversitesi’nden Prof. Stephen O’Rahilly, “Anne bu hormona ne kadar duyarlıysa, o kadar bulantı ve kusma yaşar” diyor ve şöyle devam ediyor: “Bunu bilmek sorunu nasıl çözebileceğimiz konusunda ipucu veriyor” Bu sebeple uzmanlar hamilelik sırasında, GDF15 hormonun alınmasının yeni bir tedavi yöntemi olabileceğini bildiriyor.
PEKİ GDF15 HORMONU NEDİR? NE İŞE YARAR?
Obezite tedavisi için de araştırılan GDF15 hormonu; iştahı bastırarak, beynin tabanındaki bulantı ve kusmaya neden olduğu da bilinen küçük bir hücre grubuna etki eden bir hormon olarak bilinmektedir. Bu hormonun insan plasentasında bol miktarda bulunduğu ve sağlıklı bir hamilelik geçiren kadınların kanında çok yüksek konsantrasyonlarda mevcut olduğu biliniyor. Yapılan yeni bir çalışmayla, bulantı ve başka nedenlerle hastaneye giden hamile kadınların kanında GDF15 ölçümü yapıldı ve hamilelik hastalığı olan kadınların gerçekten de daha yüksek GDF15 seviyelerine sahip olduğu bildirildi. Bir hormona olan duyarlılığın o hormona daha önce maruz kalınmasından etkilendiği bildirilirken hamilelik döneminden önce hormon seviyelerini artırarak kadınları GDF15’e karşı duyarsızlaştırmak veya hamilelik sırasında bu hormonun etkisini engellemek hamilelik döneminde meydana gelen kusma ve bulantı şikayetlerini etkileyebilecek yaklaşımlar arasında gösteriliyor.