Nar sirkesinin faydaları nelerdir? Nar sirkesi neye iyi gelir? Nar sirkesi evde nasıl yapılır?

Antioksidan bakımından zengin besinlerden biri olan nar, bir çok çeşitle tüketilir. Narın kabuğu, tohumu ve meyve kısmı alternatif tıpta sağlık anlamında kullanılır. Son yıllarda ise en popüler olan tüketim şekli ise sirkesi oldu. Adeta virüslerin vücuttaki etkisini azaltan aynı zamanda kemik ve kas gelişimine destek olan nar sirkesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Nar sirkesinin faydaları nelerdir?

Kur’an-ı Kerim ‘de ismi geçen besinlerden biri olan nar, kış aylarında sıklıkla tüketilir. Uzun süre tok tutma sayesinde de sevilen meyvelerin başında gelir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral eksikliğini kolayca karşılayan nar, meyve formu dışında, çay, su, sos ve sirke olarak da kullanılır. Asya ülkelerinde kadınların yüzyıllardır güzellik iksiri olarak tercih ettikleri nar sirkesi, bağırsak fonksiyonlarını da çalıştırdığından zayıflamak isteyenler için de ideal bir besin olmuştur. Kemik ve kas gelişimine olumlu etkisi, yüksek antioksidan içeriği ile yaşlanmayı geciktirici özellikleri ve birçok hastalığa karşı koruyucu olması ile öne çıkan nar sirkesi diğer sirkelere göre daha zahmetsiz, hem pratik hem de oldukça fazla kullanım alanına sahiptir.

Nar sirkesinin faydalar

nar sirkesi güçlü bir antioksidandır

NAR SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Mevsiminde toplanan en olgunlaşmış narlar sirke yapımında tercih edilmelidir. İyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyup narı ayıklayın. Ayıkladığınız 5 adet narı 5 litrelik cam bir kavanozun içine koyun. İçerisine dolana kadar su ekleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla narları aşağı doğru ezin. Daha sonra içerisine bir yemek kaşığı tuz ilave edin. Hızlı mayalanması için yarım yemek kaşığı elma ya da üzüm sirkesi ekleyebilirsiniz. Kapağını kapattıktan sonra üzerine bir bez örtüp ışık görmeyen serin bir yere bırakın 2 ay kadar sonra posasını sürerek tüketebilirsiniz. 

nar sirkesi kan yapıcıdır

NAR SİRKESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Fenolik bileşenler bakımından zengin olan nar sirkesi, vücut içindeki virüs ve bakterileri işlevsiz hale getirir. Özellikle kanda besinlerden kaynaklı çoğalan iltihaplı hücreleri idrar yoluyla atmaya yardımcı olur. 
     
  • Kanserli hücrelerin çoğalmasının önüne geçer. Bu sayede kanser hastalıklarının yaşanma riskini de ortadan kaldırır. 
     
  • Kalp ve damar hastalıklarını önleyen nar sirkesinden tam faydalanmak için uzmanlar sabah aç karna bir kaşık tüketilmesini önerir.
     
  • Sabah bir kaşık tüketilen nar sirkesi mide asidini dengeler. Aşırı besin tüketiminin önüne geçer. Bu sayede sağlıklı beslenme için ideal bir besindir. 
     
  • Vücudun ihtiyacı olan C ev E vitaminlerini sağlayarak cilt katmanı olan dermis tabakasının deforme olmasını engeller. Aşırı gözenek oluşmasını önler. İçerdiği antioksidan maddeleri sayesinde alfa lipoik asit ve luteinler hücrelerin dinç ve genç kalmasını sağlar.
     
  • Asya ülkelerinde gençlik iksiri olarak kabul edilir. Bağırsakları temizleyerek fonksiyonlarını dengeler. Böylece hem kabız hem ishal sorunlarının önüne geçer. 
     
  • Sabah bir ılık su bardağına bir yemek kaşığı eklenerek tüketilmesi tavsiye edilen nar sirkesi kas ve kemiklerdeki romatizma yani iltihaplanmanın önüne geçer.
     
  • Nar sirkesi aynı zamanda kan yapıcı bir besindir. Bir su bardağı ılık suyun içine yemek kaşığı nar ve bir iki damla limon ilave ediniz. Bu karışım demir eksikliğini önler. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir