Protein Kabızlık Yapar Mı?
İçindekiler
Kabızlık sorunuyla başa çıkmak zorunda kalan kişiler, hangi besinleri tüketip nelerden kaçınması gerektiğini merak ediyor. Peki, protein kabızlık yapar mı?
Protein Kabızlık Yapar mı?
Çok fazla protein tüketmek, lif de dahil olmak üzere yeterince karbonhidrat yememeniz durumunda kabızlığa neden olabilir. Protein vücudu doldurur, bu nedenle iştahı dengelemek için karbonhidrat miktarını sınırlamak cazip gelebilir. Karbonhidratlar kendi başlarına önemlidir: Yeterli karbonhidrat olmadan insanlar lif eksikliği yaşayabilir. Sonuç olarak kabızlık başlar.
Kas kütlesi oluşturmak ve kilonuzu yönetmek için protein alımınızı artırabilirsiniz. Lif alımınızı artırarak, örneğin muz ve chia tohumlarını protein tozuyla yapılan bir smoothie’ye karıştırarak, yüksek proteinli bir diyet ile kabızlığı giderebilirsiniz. Düzenli egzersiz yapmak ve susuz kalmamak da önemlidir.
Protein Neden Kabızlığa Neden Olur?
Oldukça tok tutan fazla miktarda protein tüketimi, bağırsaklarınızın düzgün çalışmasını sağlayan diğer önemli gıdalardan daha az yemenize neden olabilir. Diyetinizde yeterli miktarda karbonhidrat ve dolayısıyla lif olmazsa kabız olma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Yüksek proteinli diyetler, meyve ve sebzelerde olduğu gibi yeterli miktarda lif içermemeleri durumunda kabızlığa yol açabilir. Yeterince lif tüketmediğinizde yiyecek atıkları bağırsaklarda birikir. Dışkı daha sert, daha katı hale gelir ve sonuçta dışarı atılması daha zor hale gelir.
Araştırmalar, yüksek proteinli diyetlerin iltihaplı bağırsak hastalıkları ile ilişkisini kanıtlamıştır. Aşırı protein, bağırsak mikrobiyomunun çeşitliliğini ve bileşimini veya bağırsaklarınızdaki iyi ve kötü bakterilerin dengesini değiştirebilir.
Çok Fazla Protein Tüketmenin Yan Etkileri
Yüksek proteinli bir diyet, kabızlığın yanı sıra çeşitli komplikasyonlara da yol açabilir. Diğer yan etkiler şunlardır:
- Karın ağrısı ve şişkinlik
- Ağız kokusu
- Susuz kalma
- Yorgunluk
- Kilo alma