Sarılmak neden önemli? Sarılmanın çocuklar üzerindeki etkileri ve faydaları
Ruhumuza iyi geldiği bilinen sarılmanın çocuklar üzerindeki etkisini hiç düşündünüz mü? Sarılmanın biz yetişkinleri iyi hissettirdiği konusunda birçoğumuz hem fikiriz. Peki ya çocuklar? Sarılmanın özellikle çocuk gelişimi söz konusu olduğunda, birçok faydasının da bulunduğu belirtiliyor. Peki nedir bu faydalar? Uzm. Psikoterapist Elif Zahide Gök, sarılmanın çocuklar üzerindeki etkilerinden bahsetti.
HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE
Canımız sıkıldığında, üzüldüğümüzde, kırıldığımızda veya tam tersi çok mutluyken sevgimizi ve üzüntümüzü göstermenin en etkili yollarından biri sarılmadır. Her derde deva olduğu bilinen sarılma, içten gelerek yapılan sevgi içeren bir eylemdir. Yetişkinler üzerinde oldukça etkili olduğu bilinen sarılma eyleminin çocuklar üzerinde de bir hayli etkisi ve faydası bulunmaktadır. Çocuğunuzun duygusal, bilişsel ve fiziksel gelişimi için düşündüğünüzden daha da fazla önem taşıyan sarılma ile ortaya çıkan oksitosin hormonunun çocukları sakinleştirerek acılarını azalttığı, öfkelerini geçirdiği ve hatta büyümelerine yardımcı olduğunu söylesek? Hadi o zaman siz de sarılmanın çocuklar üzerindeki olağanüstü gücünü fark edin ve hem çocuğunuz hem de kendiniz için birbirinize sımsıkı sarılın!
“BASİT BİR SARILMA OLARAK GÖRÜYORUZ AMA…”
Sarılmanın çocuklar üzerindeki etkisini aktaran Uzm. Psikoterapist Elif Zahide Gök, Yasemin.com‘a özel açıklamalarda bulundu. Sarılma eyleminin çocuklar için bir hayli önemli ve es geçilmemesi gereken bir durum olduğunun altını çizen Gök konuyla ilgili olarak şu ifadeleri aktardı:
“Elbette sarılmak; insanların, çocukların hem duygusal hem de fiziksel ihtiyaçlarını giderdiği için oldukça faydalı. Bazen biz bunu es geçiyoruz ve basit bir sarılma olarak görüyoruz ama hiç öyle değil. Bir kere her şeyden önce fiziksel tarafını söyleyelim; sarılmak beyindeki bazı sinirleri uyarır ve ondan sonrasında oksitosin dediğimiz bir hormon salgılanır. Bu hormon bizi karşımızdaki insana daha yakın hissettirir ve o bağ oluşmaya başlar.”
Sarılmanın çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerinden de bahseden Gök, “Bunun dışında tabiki sarıldığınızdaki o dokunuş, o koşulsuz sevgi, o güven duygusunu vermiş olmanız çocuk için çok önemli. Çünkü unutmayalım çocuklar bizi model alıyorlar. Annesi, babası tarafından temas edilmemiş, sarılmamış çocuklar yetişkin olduklarında bu konuda zorluklar yaşıyorlar elbette… Öncelikle güven konusunda, çevresine karşı güven konusunda… Bu yüzden özellikle sarılmanın etkisi çok fazla, çok önemli.” diye de ekledi.
SARILMANIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Yetişkin, çocuk demeden herkesin üzerinde olumlu etkiler yatıştıran sarılma eylemi, bireyin içinde yaşadığı duyguların en iyi şekilde dışarı aktarılmasını sağlar. Hem psikolojik hem de fiziksel anlamda oldukça büyük faydaları bulunan sarılmanın çocukları üzerindeki etkileri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Beyin Gelişimlerini Etkiliyor: Beş duyu organımızdan biri olan dokunmayı temsil eden sarılma, genç beyinlerin normal büyüme ve gelişim için ihtiyaç duydukları uyarımı sağlayarak beyin gelişimlerini etkiliyor.
- Oksitosin salgılanıyor: Sarılma eylemi bilimsel çalışmalara göre; güven, emniyet ve sevgi ile ilişkili bir hormon olan oksitosin hormonunun salgılanmasını tetikliyor.
- Kalp Sağlığına İyi Geliyor: Sarılmak, çocukların fiziksel ve zihinsel olarak rahatlamasına iyi gelerek bir gevşeme oluşturur. Bu gevşeme de çocukların kalp atış hızının yavaşlamasını ve kan basıncının sağlıklı bir seviyeye düşmesini sağlıyor.
- İlişkiyi kuvvetlendiriyor: Çocuk ile anne baba arasındaki bağı arttıran sarılma eylemi aradaki ilişkiyi kuvvetlendirerek derinleşmesini sağlıyor.
- Öfke Nöbetlerini Sonlandırıyor: Çocuklardaki öfke nöbetini sonlandırmanın en büyük etkilerinden biri olarak gösterilen sarılma, çocukların yoğun duygusal patlamalarının olduğu anlarda sakinleşmesini sağlayarak ebeveynlerinin zor anlarda yanlarında oldukları düşüncesini pekiştiriyor.
- Bağışıklığı Kuvvetlendiriyor: Oksitosin hormonunun salgılanmasında yardımcı olan sarılmanın bağışıklık sistemine etkileri de bir hayli fazladır. Çünkü, sarılma eylemi sonucunda ortaya çıkan oksitosin hormonu bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir rol oynuyor.
- Güven Duygusunu Geliştiriyor: Çocuklar için en önemli duygulardan biri de hiç şüphesiz güven duygusudur. Güven duygusunun sağlanması için en önemli adımlardan biri de çocuklara gösterilen sarılma eylemidir. Bu sebeple anne babası tarafından güven duygusu kazanan çocuklar ileriki yaşlarda daha kaliteli ilişkiler kurabiliyor.
- Büyüme Hormonları Gelişiyor: Her ne kadar kulağa ilginç gelse de sarılmanın, çocukların büyüme hormonları üzerinde de etkisinin bulunduğu biliniyor. Sarılma ile ortaya çıkan oksitosin hormonunun tüm saydığımız olumlu etkilerinin sonucu çocuklarda büyüme hormonlarını geliştiriyor.
- Sosyal Becerileri Geliştiriyor: Sarılmak, çocukların başkalarıyla bağ kurma ve empati kurma gibi sosyal becerilerinin gelişmesine katkı sağlıyor.