Sokak kedisi tırmalayınca kuduz olunur mu? Kuduz belirtileri nelerdir
Sokaktaki kediler çok sevimli olmakla birlikte temiz koşullarda yaşamadıklarından bazı hastalıkların taşıyıcısı olabilmektedir. Özellikle kedi tırmalamasıyla kuduz bulaşıp bulaşmadığı, kedi tırmalayınca kuduz aşısını gerektirip gerektirmediği birçok insan tarafından merak ediliyor. Peki, Kedi tırmalamasıyla insana kuduz bulaşır mı? Kedi tırmalayınca kuduz aşısı gerekir mi?
HABERE AİT GALERİ İÇİN TIKLAYIN GÖR
Bazı memeli hayvanlarda görülebilen kuduz hastalığı, kedi, köpek, inek, keçi, at, yarasa, yaban gelinciği, kunduz, çakal, tilki, maymun, rakun, kokarca ve dağ sıçanlarında görülebilmektedir. Kuduz ısırık, tükürük ve beyin/sinir dokusuyla yakın temasla bulaşan ve erken önlem alınmasını gerektiren bir hastalıktır. Hayvanların yanı sıra insanlarda da görülebilen kuduz hastalığı, kişiyi felç yapabilir, komaya sokabilir ve hatta ölüme götürebilir. Kuduz virüsü vücutta ilerlemeden müdahale edilmelidir. Kuduz virüsü insana, virüsü taşıyan hayvanın ısırması ya da tükürüğünün açık bir yaraya, göze veya mukoza zarına bulaşması yoluyla yayılır. Peki, kedi tırmalamasıyla kuduz bulaşır mı? Kedi tırmalayınca kuduz aşısı gerekir mi?
KUDUZ NASIL BULAŞIR?
Kuduz hastalığı insandan insana, hayvanda hayvana, insandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşabilir. Bilinenin aksine kuduz virüsü her zaman ağzın köpürmesi şeklinde belirti göstermez. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre insan kuduz vakalarının çoğu felçli kuduz formu denilen; ortaya çıkması daha yavaş süren ve kişiyi komaya götüren türdendir. Bulaştığı takdirde ölüm riski çok yüksek olan kuduz virüsü hayvanın ısırmasıyla ya da tükürüğüyle temas etmesiyle bulaşır.
-
Kuduza yakalanmış bir memeli hayvanın (özellikle köpek) ısırması ve yaralaması ile,
-
Kuduz hayvanın salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz ağız veya buruna temas etmesiyle,
-
Kuduz hayvanın salyası ile bulaşık eşyanın (tasma, yular, dizgin vb.) yaralı deri ile temas etmesi ile,
-
Kuduz hayvan tarafından tırnaklanarak meydana gelen yaralanmalar ile, (hayvanın tırnağı kendi salyası ile bulaşıktır.)
-
Kuduz hayvanın eti ve sütünün çiğ olarak yenmesi ile,
-
Kuduza yakalanmış bir insan ile yakın temasta bulunulması ile bulaşabilir.
KEDİ TIRMALAMASI KUDUZ AŞISI GEREKTİRİR Mİ? KEDİ TIRMALAYINCA KUDUZ OLUNUR MU?
Kuduz virüsünü taşıyan kedi ve köpek gibi hayvanların tırnaklarına salyaları ve tükürükleri bulaşık olduğundan tırmalama sonucu virüs bulaştırabilir. Kemirgenler ve tavşanlar ise kuduz virüsünü taşımazlar. Kuduz hastalığına yakalanma riski en yüksek olanlar ise şu kişilerdir:
-
Vahşi hayvanlara daha fazla maruz kalınabilecek bölgelerde bulunanlar
-
Aşılara ve önleyici tedavilere ulaşmanın zor olduğu kırsal bir bölgede yaşayanlar
-
Kamp alanlarında vahşi hayvanlara maruz kalanlar
Tanımadığınız bir sokak hayvanı tarafından ısırılırsanız ya da tırmalanırsanız, bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda var. Özellikle kuduz olduğundan şüphelendiğiniz bir hayvan tarafından ısırılır ya da tırmalanırsanız, tıbbi yardım almanız çok daha önem arz etmektedir.
Kuduz hastalığı daha çok köpeklerden bulaşmakta ve kedilerden bulaşması çok daha seyrek görülmektedir.
KUDUZ BELİRTİLERİ NELER? KUDUZ İNSANDA NASIL İLERLER?
Eğer bir kuduz virüsü bir insana bulaşırsa ilk birkaç hafta belirti göstermeyebilir. Ancak sonrasında baş ağrısı, ateş, öksürük, ısırılan bölgede uyuşma-karıncalanma, ağızda köpürme, saldırganlık, anormal davranışlar ve bilinç bulanıklığı görülür. Zaman içinde belirtiler ilerler ve kişide koma, felç, akciğer yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilir.
Kuduz virüsü vücuda bulaştıktan sonra 5 aşamada ilerler. Bunlar:
- Kuluçka
- Prodrom
- Akut nörolojik dönem
- Koma
- Ölüm
Virüsün kuluçka dönemi birkaç gün sürebildiği gibi bazı durumlarda 2 yıla da sürebilir. Genel olarak kuluçka dönemi 5 gün ila 2 yıl arasında değişiklik gösterebilir.