Tokat yöresini ait “Leylek Giliği” nasıl yapılır? Hamur işi olan leylek giliği tarifi

Tokat’ın yöresel lezzetlerinden biri olan “Leylek Giliği” yöresel hamur işlerinden biri olarak sofralarda kendine yer buluyor. Kahvaltı sofralarında vazgeçilmezi olan leylek giliği, dünya mutfağında da oldukça önemli bir yer ediniyor. Hadi gelin birlikte Tokat yöresine ait olan leylek giliği nasıl yapılır, tarifi nedir? sorusunun yanıtını birlikte bakalım.

Türk mutfaklarının vazgeçilmezi olan hamur işleri sofralarda sıklıkla tüketilmektedir. Kahvaltıda, çay saatlerinde, öğle yemeğinde ya da atıştırmalık olarak tükettiğimiz hamur işleri, yöresel lezzetlerle de oldukça dikkat çekiyor. Bugün sizlere Tokat yöresine ait olan yapıldığı vakit kapış kapış gidecek bir hamur işi tarifi veriyoruz. Adının farklılığı, görüntüsü ve lezzetiyle diğer hamur işlerinden farklı olan “Leylek Giliği” ABD’de tüketilen akçaağaç şuruplu kreplere ya da pankeklere benziyor. Hadi gelin birlikte evinizde deneyebileceğiniz leylek giliği tarifini incelemeye!

Tokat usulü leylek giliği tarifi

LEYLEK GİLİĞİ TARİFİ

MALZEMELER

2 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı yaş maya
1 çay kaşığı şeker
3 su bardağı un

Üzeri için;

1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 kahve fincanı pekmez
4 kaşık kaymak 

Leylek giliği nasıl yapılır

YAPILIŞI

Bir kabın içiresine un ve tuz ekleyin.

Ardından diğer hamur malzemelerini ve yaş mayayı ekleyin.

Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra 40 dakika bekletin.

Karışım dinlendikten sonra krep tavasına bir kepçe yardımıyla halka şeklinde pankeke benzeyen hamur işleri yapın.

Bütün işlem bittikten sonra bir tepsiye dağınık şekilde dizin.

Oda sıcaklığında olan leylek giliklerini kat aralarına pekmez ve ceviz serperek üst üste dizin. (Dilerseniz dağınık şekilde de dizebilirsiniz.)

Yarım saat daha bekledikten sonra  üzerine tarçın, kakao serpebilir kaymak ya da krem şanti ekleyerek sunabilirsiniz.

Afiyet olsun…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir